We’re using cookies to give you the best experience possible of Essity.com. Read more about the cookies we use and how to change your settings:
Många saknar tillgång till hygienprodukter och tillräckliga sanitetsinrättningar. Under denna dag och resten av året förespråkar vi vikten av att bryta stigmat kring menstruation och tillgänglighet av menstruationsinrättningar. Det krävs fortfarande mycket åtgärder för att ge kvinnor möjlighet att nå sin fulla potential runt om i världen.
42 % av kvinnorna har avstått från att gå till skolan eller arbeta på grund av mens. Det är oacceptabelt att vår värld fortfarande inte har tillhandahållit säker utbildning och arbetsmiljöer under 2020, säger Joséphine Edwall-Björklund, kommunikationschef på Essity.
Essity (med våra varumärken SABA och Tork) samarbetar med UNICEF i Mexiko för att utbilda 4 000 elever och 500 lärare i Mexiko City och Chihuahua om attityder och vanor i samband med menstruationshygienhantering, menstruationstabuer och handtvättning. Projektet heter Hygiene is our right och belyser barn och ungas rättigheter i relation till hälsa, utbildning och jämställdhet.
Stress under den pågående coronaviruspandemin kan påverka kropps- och menstruationscykler.
Essity through Libresse is donating 100 000 SEK in Sweden to Plan International organization where we partner to support for equal rights for girls in relation to Menstrual Hygiene Day 2020.
En global studie avslöjar kvinnors strävan efter den perfekta vulvan. Men det finns ett problem. Den existerar inte. Bodyforms kampanj Viva La Vulva firar vulvan i alla dess vackra former och kämpar mot myter, osäkerhet och stereotyper som kvinnor utsätts för när de försöker ta hand om sin vulva.
”Mensfattigdom” betyder att man inte kan få tillgång till sanitetsprodukter och har dålig kunskap om menstruation, ofta på grund av ekonomiska begränsningar. I Storbritannien har en av tio flickor inte råd att köpa menstruationsprodukter. Bodyform samarbetar med In Kind Direct och har sedan 2017 donerat 3,6 miljoner bindor till lokala samhällsgrupper och välgörenhetsorganisationer.
Mens är normalt, så borde det även vara att prata om det. Vi tror att alla barn bör utbildas om mens för att normalisera menscykler. Bodyform i Storbritannien driver Fear Going to School Less-kampanjen som syftar till att förbättra utbildning om mens och ta itu med tabuer kring mens, oavsett kön och hålls med pojkar och flickor i samma grupp.
Ett betydande hinder som lämnar många kvinnor i en ogynnsam position, är stigman som finns kring mens. Kvinnor som menstruerar behöver ett privat utrymme för att tvätta sig och hantera sin menstruation. Dessa behov förbises alltför ofta, vilket gör menstruationen till ett hinder för att delta i samhället, utbildning och arbetslivet.
Vår studie från 2020 (släppdatum september 2020) visar att fem av tio föräldrar aldrig har pratat med sina döttrar om menstruation. 2018 var detta fyra av tio. Mer aktivering behövs för att få båda föräldrarna att hålla i denna konversation. Mens är naturligt, men hemsamtal för att skapa förtroende och förståelse verkar fortfarande inte vara något som äger rum överallt.
Under de senaste åren har vi sett en förändring i hur man talar offentligt om mens. Beslutsfattare inom både den offentliga och privata sektorn har ett särskilt ansvar för att driva denna förändring. Även företag som arbetar inom detta område har en roll att spela i att utmana tabun kring mens.
En mängd hälsotillstånd påverkas av menscykeln, men kunskapen om detta är dålig både bland läkare och patienter – vilket kan leda till felaktiga diagnoser eller felaktig behandling.