Essity B 263.5 (+1.3 SEK) on 28-Jun-2022 17:29

Det är dags att vi talar om mens – om vikten av att familjers dialog bryter tabut

05_01_01.tif

Fyra av tio föräldrar har aldrig talat med sina döttrar om mens. Trots att det är helt normalt är samtal om mens sällsynta och underkuvade på alla nivåer i samhället – på en skala som överskrider alla andra ämnen, med tanke på att det berör 50 % av jordens befolkning. Vi har ett 100 % starkt åtagande att bryta tabut. Har du det med?

Essitys varumärken Libresse, Bodyform, Saba och Nosotras ingick nyligen i ett partnerskap med ett antal sociala opinionsbildare för att skapa den globala kampanjen #bloodnormal, som uppmanar till ett öppet samtal om mens i populärkultur och till att få fler människor att vänja sig att tala om det.
 
En av de viktigaste arenorna där vi behöver tala mer om mens är i hemmet. Det är här tabut passeras vidare från generation till generation. Vi undersökte över 10 000 män och kvinnor gällande stigmatiseringen och kom fram till en del uppseendeväckande resultat.
 
Resultaten visade att 56 % av tonåringar hellre blir mobbade i skolan än att tala om mens med sina föräldrar. Och vår undersökning ”Essentials Initaitve Survey” från 2018 visar att 41 % av föräldrar som har döttrar aldrig har talat med dem om mens. Upptäckter som dessa är en del av de många orsaker som ligger bakom varför vi har ett så starkt åtagande för att göra skillnad och bryta tystnaden gällande detta tabu.
 
Bodyform, ett av Storbritanniens ledande varumärken för skydd för kvinnor under Essitys namn, gick samman med ”The Self Esteem Team” för att ta itu med problemet att inte ha råd med mensskydd, och nådde ut till 2 500 tjejer i åldrarna 12 till 18 år genom gratis och beställda kurser.
 
”Vi blev djupt berörda när vi fick reda på att vissa tjejer i Storbritannien inte gick till skolan eftersom de inte hade råd med mensskydd och stoppade saker som strumpor i underkläderna för att absorbera mensblodet”, kommenterar Traci Baxter, marknadsföringschef på Bodyform. ”Vi kan inte ta itu med de problem som är relaterade till mens om vi inte kan tala om dem. Vi behöver bryta ned stigmatiseringen och uppmana unga kvinnor att inte skämmas över sina kroppar”, fortsätter Baxter. 
Den positiva påverkan och det värde som diskussioner om mens kan ha för familjer är enorm. Att helt enkelt starta en dialog kan leda till större förtroende mellan familjemedlemmar.
Bodyform uppmanar nu andra varumärken inom kvinnohygien att följa deras exempel och lansera initiativ för att bryta tabun kring mens och bekämpa problemet att inte ha råd med mensskydd.
 
”Mens är tabu, men det börjar långsamt men säkert talas mer och mer om det. Det är en del av en kvinnas liv och ändå är detta något som stigmatiseras och tystas ned. Vi vet att detta har en påverkan på unga kvinnor”, fortsätter Baxter.
 
Som visas i resultaten är föräldrar en stor del av problemet, eftersom de inte tar tag i att ha ett samtal om mens med sina döttrar. Vi talade med pappan och standupkomikern Steve Herndon om hans roll som pappa till dottern Saffron. Han reflekterar över fäders roll i att bryta tabut kring mens:
”Jag skulle säga att rollen består i att lyssna och förstå, och en hel del tålamod förstås, det är nyckeln till föräldraskap och i synnerhet till den här situationen. Jag vet att unga kvinnor kommer att vara blyga – och om du aldrig har haft en dialog om personliga besvär med din unga dotter så kommer det vara ett svårt steg att ta – men som man kan du ta dig till mods och låta dem veta att de kan tala med dig om allting och låta dem veta att du vet en del trots att du är man och att du kan vara där för dem och stötta dem”, ger Herndon som råd.
 
Som ett företag med stor influens över hela världen anser vi att det är minst lika viktigt att tala om detta ämne som att höja medvetenhet och förbättra vården. Det här viktigt inte bara för miljontals tjejers och kvinnors mänskliga värdighet och livskvalitet, utan även för familjesammanhållningen som helhet. 
 
”Den positiva påverkan och det värde som diskussioner om mens kan ha för familjer är enorm. Att helt enkelt starta en dialog kan leda till större förtroende mellan familjemedlemmar. Och vi pratar inte bara om att stärka relationen mellan mammor och döttrar, även om det är logiskt och naturligt att vilja prata med någon som har upplevt det. Med endast 3 % av människor i undersökningen som först fått höra om mens från sina fäder är det dags att diskussionen involverar även dem, liksom söner och bröder för att öka kunskap och utvidga stödbasen”, säger Baxter.
 
Som ett förstahandtips för föräldrar som har problem att tala med sina barn om mens har Steve Herndon några visa ord att dela med sig av:
 
”Det är precis som standup: det är otroligt obekvämt första gången du går upp på scenen, dina knän skakar och det känns som att du kommer att kräkas. Men andra gången skakar knäna mindre, och tredje gången undrar du varför du var så rädd från början”.

Låt oss tala om det essentiella inom hygien och hälsa.
 
Källa:
  • Essity Femcare Hero II Brand Campaign Survey, 2017. Essity lät göra en onlineundersökning av 10 017 män och kvinnor i åldrarna 13–50 år som bor i tio olika länder. Essity lät göra en onlineundersökning av 10 017 män och kvinnor i åldrarna 13–50 år som bor i Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Ryssland, Mexiko, Argentina, Sydafrika, Kina och Malaysia.  Undersökningsintervjuerna ägde rum mellan 18 april och 9 maj 2017. Felmarginalen för denna undersökning är +/- 0,98 %. Undersökningen utfördes av Bilendi, ett globalt forsknings- och undersökningsföretag
Periods-Covershot.jpg

Fyra av tio föräldrar har aldrig talat med sina döttrar om mens.

– Essity Femcare Hero II Brand Campaign Survey, 2017.