Essity B 263.5 (+1.3 SEK) on 28-Jun-2022 17:29

Varför barn inte går på toa när de är i skolan

02_01_02.tif

Ett av fyra barn undviker att använda skoltoaletterna varje dag och så många som 80 % av gymnasieeleverna avstår från att gå på toa i skolan. Hur kommer det sig? Och vilka är konsekvenserna? Urologen Josefine Grandin från Essity och TENA diskuterar ett komplext och vidsträckt socialt problem.

En stor del av att växa upp är att lära sig att kontrollera och upprätthålla personlig hygien, och grundutbildningens roll är viktig för att etablera bra vanor. Ändå är det så att många barn undviker att använda skoltoaletterna, vilket kan leda till koncentrationssvårigheter, förstoppning, sängvätning och andra problem. Nästan 40 % av tjejgymnasister i Storbritannien säger exempelvis att de ”håller inne” så att de inte behöver använda skoltoaletterna, och 80 % av gymnasieeleverna i en svensk studie uppger att de aldrig använder skoltoaletten för att defekera.
 
Studier som föreslår olika anledningar till varför man undviker toaletten i skolan är komplexa och varierar beroende på ålder. För barn mellan 7 och 15 år styrs behovet av att gå på toa i stor utsträckning av det fysiska behovet. Social ångest, rädsla för att ses eller inkonsekventa regler är bara några av orsakerna som ligger bakom. Men ett gemensamt tema framträder tydligt: dålig hygien på skoltoaletter leder till att elever undviker att använda dem.
 
Att ta itu med detta problem kräver att skoltoaletter är välutrustade, rena och underhålls samt att föräldrar och lärare utbildas på ett lämpligt sätt gällande barnens toalettbehov. Tillsammans med vårt globala hygienvarumärke Tork har vi ett långt partnerskap med skolor över hela världen för att både utbilda och utrusta dem för förbättrad hygien.
 
”Tork har två program som används på internationell nivå för att höja medvetenhet om hygien bland barn och lära dem hur man tvättar händerna på rätt sätt. Ella’s Handwashing School är en gratisapp som lär unga barn hur man tvättar händerna på rätt sätt. Vi har även Max’s Hand Washing School, ett interaktivt verktygskit, som lär äldre barn när och varför de behöver tvätta sina händer genom olika experiment och annat,” säger Grandin.
 
Från ett hälsoperspektiv tror vi att det är viktigt att lära ut goda hälsovanor tidigt. Genom forsknings- och undersökningsresultat har vi upptäckt att det faktiskt finns en hel del vuxna som tvättar händerna på fel sätt eller inte tvättar händerna alls efter ett toalettbesök.
Om toaletterna är smutsiga eller ohygieniska lär vi indirekt våra barn att hygien inte är någonting viktigt, vilket är allvarligt när man ser till infektionsspridningsrisker. Det är också väldigt stressande för barn att inte gå på toa när de behöver.
Från ett hälsoperspektiv tror vi att det är viktigt att lära ut goda hälsovanor tidigt. Genom forsknings- och undersökningsresultat har vi upptäckt att det faktiskt finns en hel del vuxna som tvättar händerna på fel sätt eller inte tvättar händerna alls efter ett toalettbesök. 
 
”Om toaletterna är smutsiga eller ohygieniska lär vi indirekt våra barn att hygien inte är någonting viktigt, vilket är allvarligt när man ser till infektionsspridningsrisker. Det är också väldigt stressande för barn att inte gå på toa när de behöver. Att hålla sig kan även påverka inlärningen i skolan, eftersom fokus rör sig från att lära sig till att försöka hålla tillbaka”, fortsätter Grandin.
 
Att undvika att gå på toa kan leda till flera olika saker, däribland infektioner i urintrakten och urinläckage. Dessa symptom kan bero på att man skyndar på processen eller är stressad. För att kunna bekämpa dem är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och att tänka på saker som kroppshållning. Det hjälper även att vara lugn och bekväm i toalettområdet. Vi siktar på att kasta ljus över de problem som kan uppstå om man undviker att gå på toa, och vi strävar även efter att uppmana bättre hygien på offentliga platser. 

Låt oss tala om det essentiella inom hygien och hälsa
 
Källa:
* UK, Improve school toilets, London School of Hygiene and Tropical Medicine, 2010, Scotland, Ipsos MORI, commissioned by Scotland’s Commissioner for Children and Young People, 2013, France, National Observatory for Safety and Accessibility of Educational Institutions, surveys (ONS), 2007/2013, Sweden, Perceptions of school toilets, The Journal of School Health, 2005, Japan, Rachel Thackett SoraNews24, 2013, India, AKRSP Study, Times of India, 2015.
Cover-Josefine-Grandin-Interview.jpg

En av fyra elever undviker att använda skoltoaletter varje dag.

– 6 oberoende skolundersökningar i Storbritannien, Skottland, Frankrike, Sverige, Japan och Indien*