En förlossning kan skapa dragning, tryck och i vissa fall skador på nerverna och musklerna runt bäckenorganen. Det, i kombination med bebisens ökande vikt under nio månader, påverkar bäckenbotten avsevärt. Många drabbas av ansträngningsinkontinens under eller efter graviditeten – men det räcker ofta med enkel bäckenbottenträning för att bli besvärsfri. 

Emy är en tjänst för nyblivna mammor – och andra kvinnor som drabbas av urinläckage under exempelvis träning, intimt umgänge eller till följd av klimakteriet – som behöver träna upp sin bäckenbotten.  Användaren för in en liten silikonapparat i vaginan, som genom bluetooth är kopplad till en tillhörande mobilapplikation. I appen finns ett tjugotal lätta och roliga träningsprogram att följa samtidigt som man kan följa knipningarna i realtid. 

Tjänsten är framtagen av Fizimed, ett franskt företag som nu får stöd av svenska Essity och deras varumärke Libero.

- I Sverige föds cirka 300 barn varje dag. Ungefär en tredjedel av alla som föder sitt första barn drabbas av ansträngningsinkontinens och under efterföljande graviditeter drabbas tre fjärdedelar av alla kvinnor. Vi vet också att det finns ett stort mörkertal där många lider i det tysta, säger Lena Forsaeus marknadschef på Libero.

Nu blir det enklare för dessa kvinnor – och andra som drabbas av urinläckage under exempelvis träning, intimt umgänge eller till följd av klimakteriet – att träna upp styrkan i bäckenbotten på egen hand. 

För mer information om Emy, besök: https://www.fizimed.com/se/emy/

Fem tips till dig som drabbats av inkontinens efter förlossning:

  1. En sparsam mängd urinläckage är vanligt under den första tiden efter förlossningen och ska normalt ge med sig när man återtar sin muskelstyrka i bäckenbotten. Kvarstår problem med läckage efter ett halvår – trots bäckenbottenträning – rekommenderas vidare utredning.
  2. För många räcker det med bäckenbottenträning som behandling för att bli besvärsfri från ansträngningsinkontinens. Men om det är stödjevävnaden som är orsaken kan det bli tal om en inkontinensoperation. Kontakta vården om du känner att dina problem består. 
  3. Den första tiden efter en förlossning bör hopp, löpning och tung styrketräning undvikas för att undvika belastning på bäckenbotten.
  4. Bäckenbottenträning kan påbörjas direkt efter förlossningen, så länge man inte besväras av smärta. 6–8 veckor efter förlossningen rekommenderas ett besök hos barnmorska för kontroll och hjälp med knipövningar. 
  5. Efter en månad rekommenderas mer kraftfull knipträning, varje dag i sex månader. Knipträningen får kännas obehagligt, men inte outhärdlig.

Källa: Essity/Libero