I början av 90-talet flydde Charles El Hajj och hans familj det krigshärjade Libanon och kom till Sverige och Falkenberg. Charles var 18 år och kunde ingen svenska och endast knagglig engelska. Han behövde ett arbete och gick runt och knackade dörr för att söka jobb. Han hann med att jobba som jordgubbsplockare och allt-i-allo på ett vaktmästeri innan han fick sin stora chans på det som då hette Mölnlycke.

Berätta om hur allt startade för dig

-Jag började på en temporär tjänst som operatör och efter några månader blev jag inbjuden till ett kvartalsmöte. När jag frågade varför jag, som temporär arbetare blev inbjuden till detta överraskades jag av svaret att företaget vill motivera och involvera alla. Då väcktes något i mig. Den här företagskulturen var helt ny för mig. Jag blev nyfiken, inspirerad och tanken om att det här kan bli något långvarigt dök upp. Jag och mina kollegor fick möjligheten att påverka företagets framtid – i stället för att bara bli tillsagda vad vi skulle göra. Det kändes fantastiskt!

Och nu har du varit på Essity i över 30 år, hur har resan sett ut?

-Jag blev fast anställd och inom några år befordrades jag till avdelningschef. Jag minns när jag fick frågan från avdelningschefen – Vi ser gott i dig, kan du ersätta mig 6 månader? Där och då började jag tänka att det här kan vara möjligt, jag kan verkligen växa här. Det här var så bra för min del. Jag kände stolthet över att folk trodde på mig. Åren gick, jag provade på att jobba på olika avdelningar och tjänster inom produktion och logistik. Jag tog alla chanser och utmaningar jag fick, hoppade på olika tillfälliga tjänster som gjorde att min kunskap och erfarenhet växte. Jag visade framfötterna och blev uppmärksammad högt upp i organisationen och fick tillochmed ett pris för min prestation.

Och nu har du blivit fabrikschef

-Ja nu har jag nått mitt mål som fabrikschef för hela fabriken med erfarenhet från hela kedjan. Det har varit en konstant utveckling och jag har haft fantastiska chefer som har pushat, motiverat och lärt mig. De har stått bakom mig och hjälpt mig växa in i mina nya roller.

Vilka är dina bästa råd till någon som vill ta sig vidare i karriären?

-Börja med dig själv, rätt attityd kan ta dig väldigt långt. Identifiera ditt mål i livet och kämpa för det. Sätt dig i förarsätet och visa vad du vill och kan. Man får ingenting gratis utan man får kämpa. Tänk positivt, utmaningar är roliga och sikta ett steg i taget. Vad är nästa steg och hur tar jag mig dit? Men samtidigt, ha tålamod och lär dig allt du kan i den tjänsten du har nu. 

Drömmar kan slå in! Jag tror inte att min resa hade gått på ett annat företag än Essity. Det här företaget har gett mig så otroligt mycket och jag hoppas att jag ger lika mycket tillbaka!

Vad är du stoltast över? 

-Det vi gör här på fabriken gör vi för hela Essity. Vi är en del av något större och det vi gör påverkar hela organisationen.

 

Namn: Charles El Hajj

Titel: Site Manager

Funfact: Jag blev utmanad att springa ett halvmaraton för några år sedan. Jag hade inte ens sprungit en hel kilometer så det blev hårdträning i 5 månader. Jag sprang hela loppet på bra tid men sedan lade jag joggingskorna på hyllan och där ligger de än idag.

Text och foto: Lotta Thun