Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Gustav Danielsson arbetar med produktutveckling av sensorer för det världsledande varumärket Tork i Göteborg. – Jag jobbar med att koppla upp våra pappers- och tvåldispensers för att på ett effektivt sätt hjälpa lokalvårdare på exempelvis flygplatser och varuhus i deras arbete. De får information om allt från hur många människor som har använt produkten till när papperet eller tvålen är på väg att ta slut, förklarar han.

En vanlig dag på jobbet arbetar Gustav bland annat med datahantering, vilket betyder att han tittar på den data som de får in från produkterna och ser till att allt stämmer. Han utvecklar även sensorer för nya dispenser. – Vi blickar hela tiden framåt så att vi kan stödja den allra senaste tekniken. Det som jag gillar mest med mitt jobb är att jag har mycket frihet. Om jag exempelvis hittar en ny sensor eller ny teknik som jag tycker är intressant kan jag köpa in den och undersöka hur den fungerar. Vi får hela tiden utforska nya områden.

Gustav berättar att han tycker om Essitys fokus på att utveckla för framtiden på ett miljövänligt sätt. Bolaget var tidiga med att implementera ny digital teknik och Internet of Things i sina produkter. – Att man satsar på innovation märks också i företagskulturen som är väldigt ohierarkisk. Trots att jag är junior och bara har arbetat här i drygt ett år räknas min röst lika mycket som alla andras.

Det finns en uppsjö av olika tjänster för ingenjörer på Essity och flera av Gustavs kollegor har tillbringat hela sitt arbetsliv på bolaget – men hoppat runt på olika avdelningar och bland olika varumärken. – Det finns stora möjligheter att utvecklas inom företaget och att testa nya roller, både i Sverige och utomlands. Essity är en global organisation och vi jobbar mycket internationellt. Jag har till exempel dagliga kontakt med våra kollegor runt om i världen.

Namn: Gustav Danielsson
Titel: Product Developer, Digital IoT
Utbildning: Master i produktutveckling, Chalmers tekniska högskola, examen 2020
Vilken är din favoritinnovation? ”Om vi inte hade haft Internet skulle mycket av det som vi ser som självklart idag inte finnas”.  

Text: Sara Schedin
Foto: Julia SJöberg