Vad ser du för skillnader och likheter mellan företagen?

– Abigo var ett privatägt företag med 200 anställda medan Essity har 46 000 anställda runtom i världen. Du kommer i kontakt med så många fler människor, och det öppnas upp enorma möjligheter till utveckling. Att komma från en linjeorganisation till en matrisorganisation har också varit en omställning.

Berätta om din roll!

– För att utmana och utveckla cheferna, inte bara i ledarskap utan också utifrån affären, behöver man jobba nära verksamheten. Man måste sätta sig in i respektive område och förstå sammanhanget. Att få HR-kollegor med massor av erfarenhet som jag kan jobba strategiskt med driver mig i min utveckling vilket känns fantastiskt.

Berätta om fabriken i Askersund!

– Vi är ungefär 80 medarbetare i Askersund där vi tillverkar Sorbact – avancerade sårvårdsprodukter. Sorbact bygger på en unik teknologi som binder mikroorganismer till sin yta och därigenom bekämpar och förebygger infektioner. Genom att minska användandet av antibiotika vid behandling bidrar vi till kampen mot antibiotikaresistensen.

Vilka kompetenser är viktiga för tjänster på fabriken?

– Vi tillhör medtech-branschen och den produkt vi har gör att vi behöver specialistkompetenser inom olika områden. Utifrån den högre klassificering som produkten har krävs det förutom god kompetens inom tillverkning även unik regulatorisk kompetens. I slutändan är patienten vår kund så kvalitet och patientsäkerhet är A och O.

Hur ser kulturen ut?

– Jag började på Abigo 2015 och fick förmånen att bygga HR-processerna från grunden och där har vi jobbat hårt med värdegrund och kultur. Vi skapade ”Abigo-andan” som stod för samarbete, nytänkande, framåtdriv samt att allt vi gör, det gör vi med kvalitet. En av anledningarna till att Abigo såldes till Essity var att ägarna ansåg att Essitys kultur liknade Abigos. För mig är det lärorikt att få vara med i integreringen av bolagen.

Namn: Jessica Lindholm
Titel: HR Manager.
Utbildning: Personalekonomi, Högskolan Väst, examen 2015.
Hur hämtar du inspiration? ”Jag läser mycket och lyssnar på en rad olika poddar där ett exempel är Ledarutvecklingspodden som leds av Karin Hansson och Annah Thunberg. Jag får också inspiration genom att delta i olika sammanhang inom företaget.”

Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Lisa Öberg