-Jag är som spindeln i nätet med kontakter i olika delar av företaget och ansvarar bland annat för inköp och förnyelse av mjukvaror. Det kan röra sig om väldigt stora belopp vilket kan vara en stress i sig. Majoriteten av avtalen går ut i december och förnyas i januari. Det gäller att hålla koll på alla detaljer så att det blir rätt och det mäktar jag inte med själv. Därför har jag nu en kollega som backar upp och avlastar mig under dessa toppar. Jag är glad för att jag har en bra chef som vet vad jag gör på dagarna. Han lyssnade på mig och tillsammans arbetade vi fram ett hållbart sätt att arbeta.

Du har varit på Essity i snart 15 år, vad är det som får dig att stanna kvar?

-Min roll är dynamisk vilket jag trivs väldigt bra med. Mina arbetskollegor är fantastiska och jag känner ett stort stöd från dem, vi har öppna och bra diskussioner. Jag har frihet under ansvar och har fått förtroendet att forma min tjänst så att den passar både mig och företaget. Dessutom känner jag att jag får utvecklas, både i min nuvarande roll och i de jag haft tidigare inom Essity.

Hur balanserar du arbetsliv med privatliv?

-För mig handlar det om att ge mig ut och springa. Löpning är en del av mitt liv. Jag behöver den för att fungera. Jag är inte ute efter prestation eller några som helst resultat. Jag mår bra av det och det håller mig lugn. Jag får en positiv energi som jag kan dela med mig av till både kolleger och familj.

Jag håller sedan 10 år tillbaka i en löpargrupp här på Essity. Varje tisdag vid lunchtid är vi i snitt 15 kollegor som är ute och springer ungefär en timme. Sträckan varierar mellan 7 och 9 km, de som springer snabbt får springa före och vända tillbaka för att hämta upp övriga, så de snabba springer lite längre. Jag tycker att det är viktigt med variation och jag gör kontinuerligt nya rundor. Vi springer samma rutt endast 1 eller 2 gånger per halvår. Jag lägger in pauser där vi kör till exempel plankan eller benböj. Det uppskattas av gruppen. Då får vi möjlighet att återhämta oss och tänka på annat än att det är jobbigt. För mig är det otroligt positivt att på Essity kunna utnyttja en lunch för att springa med sina kollegor.

Löpning är ofta något man utövar ensam, vilka fördelar finns det att springa i grupp?

-Den sociala aspekten i det hela är väldigt viktig. Man får en chans att prata med kollegerna utöver arbetet. Det pratas mycket i början av rundan men efter ett par intervaller brukar det bli tystare. Vi upplever någonting tillsammans och har många minnen att skratta åt. När vi kommer in i juni och vattnet börjar bli varmt brukar vi ta ett dopp i Stensjön eller Långvattnet efter rundan. Vi springer i alla väder. Jag minns extra tydligt den gången då vi sprang i -13 grader med nordanvind och snöfall. Efter 3 km vände vi riktning och sprang tillbaka. Då hade det slutat snöa, vi hade vinden i ryggen och solen stekte våra ansikten. Så även när det känns tufft och jävligt så finns det ljusa stunder.

Har du andra tips om hur man kan få balans i livet?

-Jag cykelpendlar varje dag till och från jobbet. Det är bara 6 km men all motion som man gör är bra motion, det är min devis. Jag får egentid, tid att låta tankarna vandra och ett avbrott mellan jobbet och hemmet. Ett sätt att komma i gång kan vara att köpa en ny fräsch cykel om man behöver motivation. Det blir som en investering i sitt eget välmående. Jag köpte en racercykel med kraftigare däck så att jag kan ta mig fram på vilket underlag som helst. Jag har så roligt och jag längtar efter att cykla på den. När jag sätter foten på pedalen så händer det något, jag flyger fram och det är en superhäftig känsla. En bra cykel lyfter upplevelsen!

Information om intervjupersonen
Namn Mikael Grahn
Titel Software Asset Manager
Vad ser du fram emot den närmaste tiden? Våren och sommaren! Att det blir varmare så att vi kan kombinera löpturen med ett dopp.