Vad lockade dig till Essity?

– Essity är en välkänd arbetsgivare i Göteborg och som kemiingenjör lockades jag av alla utvecklingsmöjligheter som ett stort och globalt hygien- och hälsobolag kan erbjuda. Något jag inte kände till är hur bred produktportföljen är. Essity utvecklar och tillverkar allt från blöjor och mensskydd till plåster och stödstrumpor. Här finns ett stort fokus på innovation och hållbarhet. De material vi använder ska till exempel både vara skonsamma mot huden och naturen.

Hur kan en dag på jobbet se ut?

– Jag delar min tid mellan kontoret och laboratoriet. Om vi ska ta in en ny leverantör kan jag till exempel få i uppdrag att testa absorptionsegenskaperna hos materialet eller så testar jag passformen på ett inkontinensskydd som vi vidareutvecklar. Efter att testerna är gjorda analyserar jag labbdatan och presenterar resultatet för den som har gett mig uppdraget. Jag har turen att få arbeta med hela TENA:s inkontinenssortiment och det känns extra roligt när något som jag har jobbat med går i produktion. Det händer också att jag är med vid testkörningar i våra fabriker, till exempel i samband med att vi byter ut någon del av en inkontinensprodukt.

Hur ser du på din framtida karriär?

– På Essity är det bara du själv som sätter gränserna. Alla medarbetare gör en utvecklingsplan tillsammans med sin närmsta chef och driver själva karriären framåt. Just nu vill jag utvecklas i min nuvarande roll, men om något år eller två kan det vara dags för nästa karriärsteg. Då kan det bli aktuellt att söka roller som senior laboratorieingenjör eller produktutvecklare.

Vad gör dig stolt över att jobba på Essity?

– Det faktum att vi förbättrar människors livskvalitet och att vi har en så öppen och familjär företagskultur.

Tre saker jag önskar att jag vetat som student:

  1. Hur en ansökningsprocess kan se ut och hur man hanterar intervjufrågor gällande arbetslivserfarenhet. Som nyutexaminerad har man ju oftast inte så mycket i sitt CV. 
  2. Hur man enklast får det där första jobbet. Själv tog jag vägen via en konsultfirma. 
  3. Att du inte förväntas kunna allt som nyutexaminerad. När jag började på Essity fick jag gå ett omfattande introduktionsprogram och fick även en fadder som stöd.

Text: Jacqueline Fahlander
Foto: Julia Sjöberg