För drygt en månad sedan tog den nyutexaminerade ingenjören Thea Widdgård klivet in på det ledande och globala hygien- och hälsobolaget Essity. Företagets tvååriga graduteprogram, Essity GO! Program, lockar studenter från hela världen som vill jobba med välkända varumärken såsom Libresse, Libero, Tork och TENA – och för en bättre värld.

– Under min studietid gjorde jag en fältstudie hos en lokal organisation i Kenya som förser flickor i slumområden med mensskydd. Där fick jag upp ögonen för hur viktiga mensskydd är för livskvaliteten. Efter det kändes det självklart att söka till Essity, som arbetar för att förbättra hygien- och hälsostandarden i världen och för att bryta tabun kring mens och inkontinens. Som en av årets 25 nya graduates kommer Thea få en individuell utvecklingsplan, kunna rotera mellan olika delar av bolaget samt ha en mentor att diskutera karriären med.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att starta karriären på. Programmet skräddarsys efter mina ambitioner och intressen.

Essity är känt för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete och har bland annat utvecklat världens första återvinningstjänst för pappershanddukar, Tork PaperCircle. Och det är just Tork som Thea kommer att jobba med i rollen som materialutvecklare på forsknings- och utvecklingsavdelningen i Göteborg. – Mitt team arbetar med explorativa projekt där vi identifierar hållbara fibrer som kan ingå i Torks rengöringsdukar i framtiden. Som materialutvecklare har jag en kreativ och problemlösande roll. Jag kommer in i innovationsprocessen i ett tidigt skede och får vara med från idé till lansering.

Under hösten kommer Thea att hålla i paneltester där användarna får testa de material som avdelningen tagit fram.

Något som förvånade Thea är att Essity, trots sin storlek, har en familjär och inkluderande kultur. – Jag kände mig direkt hemma här. Förutom viljan att bidra till en mer hållbar värld så delar vi medarbetare också många intressen. På kontoret i Göteborg arrangeras allt från körsång, yoga och löpning till skidresor, kajakturer och klättring, något som ökar gemenskapen. – All innovation utgår från kundernas behov samtidigt som vi hela tiden strävar efter att sänka produkternas miljö- och klimatavtryck.


Information om intervjupersonen

Namn: Thea Widdgård
Titel: GO! Gradute inom Research & Development
Utbildning: Högskoleingenjörsexamen, Produktutveckling och design samt masterexamen i Industrial design engineering, Chalmers tekniska högskola, examen 2021.
När skrattade du senast på jobbet?
” I morse på fikarasten. Det är en lättsam och positiv stämning i mitt team”
Kan du berätta om något om Essity som inte är allmänt känt?
Via Essitys personalstiftelse kan man som anställd hyra semesterboenden runt om i hela världen till en billig peng.

Jacqueline Fahlander