Essity B 261.9 (-0.6 SEK) on 02-Dec-2023 17:29

Varumärken


Hållbarhet

För människors och planetens välbefinnande


Meningsfullt att vara underhållsingenjör i Libero-fabriken

Andreas_Hallesjö_Essity_Digital_Aktivering_21_JuSj_1161_FAVORIT.jpg

600 till 800 blöjor per minut tillverkas på det ledande och globala hygien- och hälsobolaget Essitys anläggning i Falkenberg. Som underhållsingenjör har Andreas Hallesjö en viktig roll. Han löser komplicerade underhållsfrågor och minimerar oförutsedda driftstopp.

De nio produktionslinjerna på Essitys anläggning i Falkenberg går dygnet runt och blöjpaketen – allt från Libero Newborn till TENA inkontinensskydd – skeppas till butiker runt om i norra Europa. Att få jobba med produkter som är enkla att relatera till och som höjer livskvaliteten för både yngre och äldre var viktiga skäl till att underhållsingenjören Andreas Hallesjö sökte sig till Essity.

Hur har vägen hit sett ut?

– Efter min civilingenjörsexamen jobbade jag under några år på ett bolag som tillverkar förpackningar av förnybart material. När jag kände mig redo för nästa steg i karriären stod Essity överst på listan över intressanta arbetsgivare. För mig är det viktigt att välja arbetsgivare med hjärtat och kunna stå för de produkter och värderingar som bolaget har. Essity tillverkar inte bara innovativa hygien- och hälsoprodukter utan har också ett högre syfte. Till exempel utbildar vi barn om vikten av bra handhygien och försöker bryta de tabun som finns kring menstruation och inkontinens.

Vad innebär din roll som underhållsingenjör?

– Jag fungerar som länken mellan produktion och underhåll och har till uppgift att optimera underhållet på maskinerna och förebygga haverier. Om någonting händer, till exempel om en motor går sönder, är det elektriker och mekaniker som rycker ut medan jag arbetar mer strategiskt och undersöker och analyserar problemet och försöker motverka att det sker igen. Ett förbättringsprojekt som jag har jobbat med gäller de knivar som används för att skära blöjans olika delar i processen. De har nu blivit säkrare och lättare att ställa in.

”Jag har valt arbetsgivare med hjärtat”

Vad är charmen med att jobba på en produktionsanläggning? 

– Även om produkten är enkel att förstå så är maskinerna och själva processen komplex. För mig som har ett stort teknikintresse men aldrig har meckat med bilar och mopeder har det varit en spännande värld att kliva in i. Jag jobbar nära anläggningens operatörer, mekaniker, elektriker och process- och projektingenjörer och lär mig mycket av dem. I och med att Essity hela tiden utvecklar sin produktportfölj så bygger vi ofta om maskinerna. Det gör att anläggningen är i ständig förändring.

Vad finns det för utvecklingsvägar för unga ingenjörer?

– Det finns inga fasta karriärvägar utan du styr själv din karriär i dialog med din närmsta chef, och det är stort fokus på medarbetarnas utveckling. Trots att jag bara har jobbat på Essity i ett halvår har jag redan fått förslag på både interna utbildningar och roller som jag kan söka. Just nu vill jag fördjupa mig i rollen som underhållsingenjör men på sikt skulle jag kunna tänka mig att testa något annat område eller att kliva in i en ledande roll. På kontoret i Mölndal finns till exempel många globala roller.

Hur väl passar du in i Essitys kultur?

– Den passar mig väldigt bra. Jag blev faktiskt lite överraskad över hur välkomnande, hjälpsam och respektfull kulturen är. Här ställer alla upp för varandra och hjälps åt om det uppstår problem. Att Essity är ett globalt företag märks även hos oss. Min chef kommer till exempel från Colombia och jag har ofta kontakt med vår systersajt i Polen, som också tillverkar blöjor, men även våra andra anläggningar i Europa.

Information om intervjupersonen
Namn: Andreas Hallesjö
Titel: Underhållsingenjör
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör, design och produktutveckling, Linköpings universitet, examen 2016.
Favoritinnovation: Som småbarnsförälder är jag en storkonsument av blöjor. En favorit är Libero Touch som är gjord av extra mjukt material som är skonsamt mot bebisens hud, samtidigt som blöjan har bra uppsugningsförmåga.

Jacqueline Fahlander