Varje år lanserar Essity en mängd innovativa produkter och tjänster. En som har fått mycket uppmärksamhet är Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. 

Elin Orrheim hade egentligen siktet inställt på en karriär inom IT när hon sökte till Essity Go!, det globalt ledande hygien- och hälsobolaget Essitys tvååriga graduateprogram, men under programmets gång fick hon upp ögonen för bolagets innovationsarbete. I dag arbetar Elin som kundansvarig för Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar.

Q: Hur har vägen dit sett ut?

Inledningsvis arbetade jag med Essitys interna digitalisering, och då ambitionen med Essity Go! är att vi ska få se flera olika delar av företaget fick jag även möjlighet att arbeta i ett innovationsteam för varumärket Tork och i vårt Talent & Leadership Development-team. I ett stort globalt bolag som Essity kan din karriär ta många olika vägar – när möjligheten att arbeta med Tork PaperCircle dök upp tog jag den.  

 Q: Vad lockade med Tork PaperCircle?

Jag tycker att den här innovativa tjänsten, som vi nu skalar upp, är ett lysande exempel på hur Essity bidrar till ett mer cirkulärt samhälle. Inte nog med att vi sluter kretsloppet genom att återvinna våra kunders använda pappershanddukar, vi hjälper också våra kunder att minska sitt klimatavtryck med 40 procent jämfört med om pappershanddukarna skulle ha skickats till förbränning. Nu kommer de istället till nytta i vårt pappersbruk i Lilla Edet som tillverkar nya mjukpappersprodukter av dem. Pappersfiber från våra pappershanddukar kan återanvändas mellan sju och nio gånger, varför inte ta vara på den resursen? 

Q: Vad innebär din roll?

Som kundansvarig träffar jag de kunder som är intresserade av att ansluta sig till Tork PaperCircle och finns sedan med under hela processen – från det första mötet till att återvinningstjänsten är implementerad hos kunden. Jag undersöker hur kundernas återvinningslokal ser ut, pratar med lokalvårdarna och reder ut vilka utbildnings- och kommunikationsinsatser som kan behövas. Det är viktigt att medarbetarna lär sig sortera rätt. 

Q: Det låter som affärer och hållbarhet går hand i hand hos er!

– Det stämmer! Att bidra till ett mer hållbart samhälle är en del av vår långsiktiga strategi, och att ta ansvar för våra produkters hela livscykel, även efter att de är använda, är en del av det. Det finns ett stort behov av att utveckla cirkulära affärsmodeller i alla branscher för att säkra resurseffektiv produktion och konsumtion. Vi vill vara med och bidra till en mer cirkulär ekonomi och jobbar med ambitiösa hållbarhetsmål redan idag, men precis som hos de flesta andra företag finns det mycket kvar att göra. Målsättningen är att våra hygienprodukter ska bidra till att öka människors livskvalitet och samtidigt ha så liten miljöpåverkan som möjligt. På sikt vill vi vara en del av ett system där inget går till spillo. 

Fakta om: Elin Orrheim.

Titel: Account Manager, Tork Sverige.

Utbildning: Civilekonom, Internationella högskolan i Jönköping, examen 2018.

Favoritinnovation: Förutom Tork PaperCircle så slår mitt hjärta lite extra för att rensa upp plasten i våra hav och innovationer som ”The Great Bubble Barrier”. 

Hållbarhetstips: Öka din kunskap om cirkulära affärsmodeller – och ta med den ut i näringslivet. Många företag vill bli bättre på hållbarhet men saknar kunskap och nytänkande. Det ger dig en chans att kunna påverka på en högre nivå.