För sex år sedan valde Johanna Nilsson att hoppa på Essity GO! Program, som är ett tvåårigt onboardingprogram för nyutexaminerade universitetsstudenter som vill jobba i en internationell miljö med produkter som gör skillnad. Johanna började jobba i det globala innovationsteamet för Tork, som förser marknaden med allt från servetter till uppkopplade pappersdispensrar. Som en del av programmet åkte Johanna också till England under sex månader för att lära sig mer om marknadsföring och försäljning. 

Q: Vad hände sedan?

Efter programmet gick jag vidare till min nuvarande roll som E-Business Specialist i det svenska marknadsteamet för TENA inkontinensskydd. Vi stöttar bland annat säljkåren med säljstödsmaterial, digital marknadsföring och medverkan på mässor. Det är framför allt kommuner, landsting och apotek som köper in våra inkontinensprodukter och jag ägnar mig åt allt från upphandlingar till att utveckla kampanjer. Jag har även specialkompetens inom digital marknadsföring och e-handel. Inkontinensskydd är en produkt som många privatpersoner föredrar att handla online. 

Q: Varför är det så?

Många tycker att det är genant att lida av urinläckage – trots att det är vanligt förekommande. Var fjärde man över 40 år och var tredje kvinna drabbas någon gång i livet av urinläckage. Vi försöker öka medvetenheten och bryta barriärer för välbefinnande genom kampanjer på till exempel Facebook. Vi har också ett samarbete med En Svensk Klassiker och sprider kunskap och delar ut prover under till exempel Vätternrundan. Det är också möjligt att beställa gratis prover via vår hemsida. 

Q: Vad är det som driver dig i jobbet?

Jag upplever att våra produkter – oavsett om det handlar om TENA inkontinensskydd, Liberoblöjor eller Libresse mensskydd – höjer livskvaliteten för människor. Tack vare våra inkontinensskydd kan människor leva ett aktivt liv utan att oroa sig för urinläckage. Det gör att mitt jobb känns roligt och meningsfullt.

Q: Är det svårare att få balans i livet när man brinner för sitt jobb?

Det tycker jag inte. Jag upplever att cheferna är väldigt måna om att vi medarbetare trivs och har lagom hög arbetsbelastning. Essity har en sund och varm kultur där vi hjälper varandra i teamen. Det finns också en stor flexibilitet, så länge du når dina mål kan du i stor utsträckning själv planera hur du lägger upp din arbetsdag. 

Q: Är det något mer som bidrar till att du har en hållbar karriär?

En hållbar karriär handlar inte bara om att ha balans mellan jobb och fritid utan också om att fortsätta utvecklas. På Essity driver du själv din karriär framåt och sätter upp karriärmål tillsammans med din närmsta chef. Här finns bland annat en intern utbildningsakademi med en mängd olika kurser som du kan gå men det finns framför allt ett synsätt på utveckling där varje medarbetare uppmuntras att ständigt växa och lära sig nya saker i sitt dagliga jobb tillsammans med andra, men även genom att söka nya roller och områden.  

Information om intervjupersonen 

Namn: Johanna Nilsson

Titel: E-Business Specialist

Utbildning: Masterexamen i företagsekonomi och marknadsföring, Handelshögskolan i Göteborg, examen 2014. 

Hur laddar du batterierna? Jag tränar Crossfit flera gånger i veckan. Det bygger styrka, kondition och rensar hjärnan.