Redan under första året på gymnasiet hörde Eric Sandberg talas om Tekniksprånget, ett fyra månader långt praktikprogram för unga som har läst naturvetenskapligt eller tekniskt program. När skolan började närma sig sitt slut bestämde han sig för att söka.
Q: Vad var det som lockade med Tekniksprånget?
Möjligheten att utforska ingenjörsrollen. Ett av mina stora intressen är aktiehandel så jag hade funderingar på att studera ekonomi på universitetet men nu lutar det åt att jag kanske väljer en ingenjörsutbildning istället. Mina första två praktikmånader på Essity har gett mersmak.
Q: Varför ville du bli Tekniksprångare på just Essity?
Det är ett spännande företag med välkända varumärken såsom Libero barnblöjor, Libresse mensskydd och Tork hygiensystem. Eftersom jag är intresserad av segling tyckte jag att det var kul att Essity, som då var en del av SCA, ställde upp i Volvo Ocean Race år 2015. Det är världens mest krävande kappsegling. Jag har också följt bolagets resa på börsen de senaste åren. Dessutom känner jag flera som har jobbat här och de rekommenderade verkligen Essity som arbetsgivare eftersom de trivs med sina kollegor och ständigt får lära sig nya saker.
Q: Hur ser dina arbetsdagar ut?
Jag praktiserar som Technical Product Assistant i Tork Service Team, som består av ingenjörer och programmerare. I Torks sortiment finns allt från dispensrar till rengörings- och pappershanddukar. Vårt team vidareutvecklar bland annat Tork EasyCube, som förenklar arbetet för städpersonal med hjälp av datadriven städning. Systemet bygger på att sensorer som känner av närvaro och sensorer som sitter i dispensrar för till exempel pappershanddukar informerar i realtid om de behöver fyllas på. Just nu testar och recenserar jag en rad sensorer som finns på marknaden för att se som de kan användas i EasyCube-systemet. Det känns spännande att veta att det vi jobbar med i dag kommer finnas ute på marknaden om något år eller två.
Q: Hur trivs du på Essity?
Väldigt bra! Kollegorna är trevliga och hjälpsamma. Även om bolaget är stort är atmosfären familjär. Min teamchef, som även fungerar som mentor, har ordnat så att jag och de andra Tekniksprångarna även får lära känna andra avdelningar. Vi har till exempel träffat IT-avdelningen och varit med när labbet gör tester. Det är intressant att få insyn i fler ingenjörsroller.
Q: Har du något tips till den som funderar på att söka till Tekniksprånget!
Det kan vara värt att läsa olika Tekniksprångares bloggar. Det gjorde jag innan jag sökte. Är du är intresserad av att följa min arbetsvardag så bloggar jag på Life at Essity (https://se.lifeatessity.com/eric-sandberg/)
Personfaktaruta
Namn: Eric Sandberg
Titel: Technical Product Assistent.
Utbildning: Tekniskt program med inriktning på design och produktutveckling, Hulebäcksgymnasiet, Göteborg.
Fritidsintressen: Skidåkning, segling, sparande och investeringar på börsen.
Om Tekniksprånget
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins nationella praktikprogram Tekniksprånget ger unga som har läst naturvetenskapliga eller tekniska programmet på gymnasiet en chans att utforska om en framtid som ingenjör skulle passa dem. Den fyra månader långa praktiken är betald och utöver en mentor får man också värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer: https://teknikspranget.se/