Vi hade totalt 225 deltagare från 102 team i 12 länder som deltog för att utveckla innovativa lösningar för utmaningar i branschen. Genom hela processen gavs teamen tillgång till branschexperter som gav återkoppling och fungerade som mentorer. För tävlingen användes den digitala plattformen Agorize, som har anpassats för att kunna hantera komplexa tävlingskoncept från början till slut.
Vinnarna som utses vinner ett:
- Ett internship
- Ett prestigefyllt pris
- Ett diplom till varje teammedlem bland de globala vinnarna
- En lunch eller middag arrangeras för vinnarna i deras hemland
- Lokalt firande
Årets tävling fokuserade på verkliga utmaningar inom sk. hankies och facials, (HaFa), dvs näsdukar och ansiktsservetter, inom två stora områden: Marknadsföring och teknik. Tävlingsbidragen bedömdes av en panel av erfarna experter från Essity utifrån originalitet, kreativitet, relevans, genomslagskraft och utförbarhet.
Marknadsföringsutmaningen bestod i att hitta sätt att uppmuntra kunder att köpa näsdukar även då det inte är förkylnings- och allergisäsong samt att öka förbrukningstakten. Målgruppen var kvinnor mellan 25–45 år som bryr sig om sina familjers välbefinnande.
Det vinnande teamet i år var Le Trio Infernal med Carmen De Cordoue, Inès Leroux och Lisa Guyo från ESSEC Business School i Frankrike. Le Trio Infernal valde att inrikta sig på mammor med små barn och bäbisar med sitt bidrag ”Duo & Go”. De designade en förpackning som kunde innehålla både våta och torra näsdukar i en enkel förpackning. Idéen utgick från att barn vill utforska och blir smutsiga men att det är svårt för mammor att veta vilka näsdukar de ska ta med i sina väskor. Med Duo & Go behöver mammor inte oroa sig eftersom torra näsdukar kan användas för att snyta näsan och våta näsdukar till spill och kladdiga händer. Det vinnande teamet föreslog också idén att näsdukarnas storlek skulle minskas för att passa de små barnen, vilket skulle uppmuntra engångsanvändning. Det är mer hygieniskt för konsumenten och genererar ökad försäljningsvolym.
Teknikutmaningen var inriktad på att minska förpackningens tjocklek samtidigt som användarvänligheten bibehölls och miljöpåverkan av förpackningen minskade. För tillfället är det ingen större skillnad mellan olika märken i hur näsdukar förpackas. Det vanligaste är att konsumenterna erbjuds en plastpåse i fickformat som innehåller mellan 7 och 10 näsdukar per förpackning med liten variation i produktens tjocklek.
Daniela Silva och Andrea Ochoa från University of Barcelona i Spanien utgjorde ”andesignerds” som tog förstaplatsen med sitt bidrag ”I’m Your Bodyguard”. De minskade tjockleken på näsduken genom att sicksacka ihop mjukpappret och bibehöll användarvänligheten genom att placera dem inuti en kuvertliknande förpackning. Det gjorde att förpackningen fick plats i fickan och tog upp mindre plats i handväskan. Det miljövänliga inslaget i tävlingen tacklades genom att använda en kombination av naturligt Kraftpapper och biologiskt nedbrytbar plast. Kraftpapper tillverkas av pappersmassa som är starkare och mer miljövänlig är vanligt papper. Det är för att det inte är blekt, vilket minskar papprets styrka. Kemikalierna som används i tillverkningen av Kraftpapper kan också återanvändas så att produktionscykelns avfall minskar. För närvarande förpackas de flesta engångsnäsdukar i förpackningar som inte är tillverkade i biologiskt nedbrytbar plast, vilket bidrar till en rad miljöproblem i våra hav.
Från teamet på Essity vill vi framföra ett varmt tack till alla partneruniversitet, studenter, mentorer och domare som deltog i det här årets utmaning och vi ser fram emot att få träffa mottagarna av våra praktikplatser på kontoret. Vi är spända på att se vad nästa års tävling har att erbjuda!