Hej Kat! Berätta för oss hur en normal dag för en Regional Technical Innovation Manager ser ut.

En vanlig dag är superspännande. Jag arbetar både med varumärkes- och marknadsföringsaspekter för det vi vill uppnå på marknaden och undersöker vad vi faktiskt kan göra med produkten. På morgonen sitter jag ofta i telefonsamtal med olika team och kollegor i Göteborg. På eftermiddagen brukar jag samtala med tillverkningsteamen i fabriken via telefon. Och någonstans där emellan är det möten med de lokala affärs-, marknadsförings- och försäljningsteamen.

Jag leder också projekt vilket oftast innebär att jag arbetar med kollegor från olika funktioner inom organisationen. Det är en del av mitt jobb som jag verkligen tycker om. Jag ser till att de är motiverade och engagerade.  Ibland fungerar jag lite som en krisförhandlare. När någonting går fel är det mitt jobb att se till att alla förblir fokuserade. Vi alla vet att projekt aldrig går som man har planerat: maskiner går sönder, det kan bli leveransproblem och många andra saker kan inträffa. Det finns inga tråkiga dagar.

Hur ser du dig själv som ledare?

Ledarskap handlar om att ha en vision, fatta svåra beslut och att vara rättvis. Framför allt handlar det om att inspirera och motivera dem som du arbetar med till att göra sitt bästa varje dag. Att vara projektledare och arbeta med olika team ger mig möjlighet att se organisationen som helhet och dess skärningspunkter. Jag känner att det är viktigt att förespråka förändring, vilket inte bara handlar om att hitta förbättringsområden, utan om att delta i förändringsprocessen. 

Enligt min åsikt vet en bra ledare hur man gör arbetet roligt. Jag tror att om människor tycker om sina jobb så är de motiverade och villiga att göra sitt bästa varje dag.  

Vad värdesätter du högst hos människorna du arbetar med i de projekt som du leder?

Människorna jag arbetar med är uthålliga. Affärerna i USA har mött tuffa utmaningar men de fortsätter att komma tillbaka med nya idéer och tänja på gränserna. Jag beundrar verkligen deras styrka och målmedvetenheten i det som de gör.

Finns det ett projekt eller initiativ som du har varit del av som verkligen utmärker sig?

Definitivt uppstarten av varumärket TENA i Brasilien. Vi gav oss in på en ny marknad med alla dess utmaningar och möjligheter. Som en teknisk person hade jag möjlighet att kliva ur min trygghetszon och fokusera mer på marknaden och kundupplevelsen. Det var verkligen spännande och givande.

Du har arbetat på Essity i några år nu, vad är det bästa med att arbeta här?

I en matrisorganisation får du möjlighet att anta utmaningar och fånga möjligheter i ditt arbete. Min karriär är verkligen ett exempel på det. Jag har möjlighet att arbeta i olika regioner och i olika delar av företaget, från forskning och utveckling (R&D) till innovation och marknadsföring. Det har varit givande på både ett professionellt och personligt plan.

Vad motiverar dig under dagarna?

Jag tror på kraften i att vara positiv. Allt i livet är en lärandeprocess. Du kan välja om någonting är bra eller dåligt … hur du ser på saker har en enorm påverkan på resultatet.

Så vad gör du när du inte arbetar?  

Jag lär ut kampsport!! Jag har svart bälte i judo och brasiliansk jiujitsu. Jag är också en stor förespråkare för cancerforskning. Jag leder flera välgörenhetsevenemang för att samla in pengar till cancerforskning i Philadelphia 

Wow, du är verkligen en aktiv person! Hur hittar du balansen mellan arbete och fritid på Essity?

Jag kan blanda arbete och fritid lite, det går bra när man verkligen tycker om det man gör. Människor på Essity är verkligen passionerade och hängivna. Företaget tar stor hänsyn när det gäller att hjälpa människor att hitta rätt balans mellan arbete och fritid. Att hitta den här balansen gör att alla kommer till jobbet laddade med energi och nya idéer. 

Hittills har du gjort en väldigt intressant karriärresa hos Essity. Vilket råd hade du velat ge till dig själv för ett år sedan om du hade kunnat? 

Var modig! Ta alla chanser även om du inte tror att du har all kompetens som krävs för att göra det. Livet är för kort för att vänta tills du gör någonting perfekt första gången. 

Vilket råd skulle du vilja ge till någon som vill börja arbeta hos Essity?  

Det är ett stort företag som känns som en familj. Alla är öppna och villiga att hjälpa dig att lyckas. Du får också chansen att arbeta med varumärken som berör människors liv på ett grundläggande sätt, vilket verkligen är fint.  

En lättsammare fråga: Vilken är den ovanligaste platsen där du har sett en produkt från Essity och vilken produkt var det? 

På toaletten i en restaurang mitt emot Colosseum i Rom. Där fanns toalettpapper från Tork. Jag blev helt chockad. Det var nästan som att antikens romare visste att Tork är bäst :)

Tack för din tid Kat, finns det någonting som du skulle vilja tillägga?

Som du vet har jag gjort en rejäl resa med Essity. När jag tänker tillbaka på när jag började på SCA/Essity för åtta år sedan är det så mycket som har förändrats.  Jag känner att företaget har förändrats till att vara mer förankrat i kundinsikter och att upprätthålla en bättre koppling till de marknader vi betjänar. Vi ställer ständigt frågan ”vilka behov finns det”? vilket driver på innovation och utmanar oss att utvecklas som organisation. Och sedan innebar självklart delningen av SCA en stor förändring: Hygien och skogsprodukter till SCA och Essity år 2017. Jag upplever verkligen att delningen var positiv. Förändringar skapar utmaningar men genom att samarbeta kan vi lätt lösa dessa. 

Snabbfakta 

Baserad i – Philadelphia

Bakgrund (affärer) – TENA

Dolda talanger – jag är en ninja

Förebild – Oprah

Personligt motto/citat – livet börjar på gränsen till din trygghetszon

Favoritfilm – Gudfadern, eftersom den handlar om familjen

Favoritmusik – Techno, det ger mig styrka att börja dagen. Jag lyssnar på det när jag tränar 

Vilken av Essitys produkter skulle du välja att ta med dig till en öde ö? Och varför? En Tork dispenser eftersom jag skulle kunna använda den för att samla regnvatten. Vatten är avgörande för överlevnad.